Alles over leisteen

Eigenschappen van leisteen

Leisteen is een metamorf gesteente, met een fijne textuur en een donkergrijze tot zwarte kleur. Hij is compact, homogeen en weinig poreus en bestaat hoofdzakelijk uit klei en kiezelaarde. Tijdens de bloeiperiode van de Belgische groeven kon je leisteen in allerlei kleuren verkrijgen. De Belgische leisteen die vandaag nog beschikbaar is, is donkerblauw en bevat pyriet.
Stijl

Belgische leisteen is eeuwenlang gebruikt als bouwmateriaal voor de massieve buitenmuren en dakbedekking van woningen. Zo heeft hij het landschap en de traditionele architectuur van de Ardennen bepaald: krachtig en massief. De opkomst van nieuwe bouwtechnieken (met spouwmuren) maakte daar een einde aan. Vandaag wordt leisteen eerder gebruikt als versiering of afwerking bij een sobere architectuur.

Toepassingen

  • Muren: vandaag wordt leisteen nog veel gebruikt als gevelbekleding op gevels die vaak worden blootgesteld aan gure weersomstandigheden, zoals westgevels van je woning.
  • Daken : Leisteen is een natuurlijk materiaal dat al eeuwen wordt gebruikt als dakbkleding. Elk kasteel of historisch pand heeft een natuur leienn dak. Vandaag worden leien daken veelvuldig toegepast voor zowel rustieke woningen als in moderne en strakke vormgeving in combinatie met beton.

Voordelen van leisteen

  • Makkelijk te klieven in zeer dunne, parallelle platen, wat het mogelijk maakt om er kleine en dunne elementen uit te maken als schaliën of leien.
  • Zeer geringe poreusheid dankzij een fijne en dichte structuur, dus bestand tegen gure weersomstandigheden.
  • Goede druk- en buigweerstand.
  • Doet het goed in traditionele én moderne architectuur, privé-woningen én bedrijfsgebouwen.

Onderhoud

Belgische leisteen is ondoordringbaar en ongevoelig voor zuren. Daarom is het gemakkelijk te onderhouden en weinig gevoelig voor vuil. Het is bovendien ook goed bestand tegen vetten. Bij lichte schade of vlekken volstaat even opwrijven met schuurpapier.

Leisteen is een prachtig duurzaam materiaal, met respect voor de natuur gewonnen.

Leisteen biedt tal van mogelijkheden voor zowel dak- als gevelbekleding. Door de mogelijkheid om zowel vorm van de leien als leg patronen aan te passen in functie van de gewenste uitstraling, behoort alles tussen rustiek klassiek en ultra modern tot de mogelijkheden.

Hieronder alvast wat inspiratie inzake leg patronen.